In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland definitief werd bevrijd. Apeldoorn zal als ‘City of the Veterans Parade Canada’ in mei 2020 op indrukwekkende wijze aandacht besteden aan dit historische feit.

Op 9 en 10 mei staat het voorterrein van Paleis Het Loo volledig in het teken van de bevrijding en van de uitstekende relatie met Canada. Het Nationaal Museum Paleis Het Loo huisvest dan op haar voorterrein een Canada Village, een unieke gelegenheid tot ontmoeten en kennismaken.
Canada Village wordt opgebouwd uit diverse stands en standhouders die directe relaties hebben met Canada, maar ook met stands van diverse musea uit Nederland die te maken hebben met Canada.

Daarnaast worden producten en diensten getoond, zoals Canadese wijnen, bieren, reisarrangementen met camperverhuur, Maple Leaf-syrup (de bekende lekkernij). De sfeer wordt verhoogd met vele Canadese elementen zoals gerechten, muziek, uniformen, Canadese kunst enz.

Een ander imposant onderdeel zal het ‘Liberty Camp’ zijn. In het kader van her(be)leven, het zogenaamde re-enactment, zal een tentenkamp met soldaten, voertuigen en uiteenlopende materialen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen zijn.
Bovendien verleent de 11e Luchtmobiele Brigade ( AALST) 7 december haar medewerking; zij zullen zich ook presenteren op Paleis Het Loo

De Royal Apeldoorn Taptoe omvat een optredens van de Koninklijke Luchtmacht kapel, Korps der Koninklijke Marechaussee, het orkest Douane en – Belastingsdienst Nederland, 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, Seaforth Highlanders Holland Memorial Pipes and Drums en Showband, Jachthoornkorps Urk. Voorafgaand aan de taptoe zullen twee parachutisten de Canadese en Nederlandse vlag op het terrein afleveren. De taptoe begint om 19.30 uur.

En of dat allemaal niet genoeg is zullen er op 9 en 10 mei gedurende de dag vele muziekoptredens zijn, onder meer de Duchess of Swing (17 dames in totaal). Zij spelen nummers van Glen Miller. Maar ook Bigband Apeldoorn en vele anderen zoals bands uit Canada zijn bij Paleis Het Loo te bewonderen . Daarnaast treden een aantal countrybands op en een keur van andere artiesten.

Het stallencomplex en de paleistuinen van Paleis Het Loo zijn op 9 en 10 mei gewoon geopend. Kortom alle aanleiding voor een bezoek voor velen. Ingang via de Amersfoortseweg.

Kortom, de inwoners van Apeldoorn zullen Canada op vele manieren eren. Paleis Het Loo is voor twee dagen ‘the place-to-be’.
Het programma is een meer dan waardige vervanger van de parade. Gelet op de gevorderde leeftijd van de veteranen is een dergelijke parade niet meer haalbaar. Echter, er is alle ruimte om de mannen en vrouwen op gepaste wijze te eren tijdens het Festival.

Kortom, een bijzonder evenement waarvoor we u van harte uitnodigen.

Werkgroep Canadees Bevrijdingsfestival 2020
(onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45)
Bestaande uit
Roel Visser voorzitter
Rob Spreeuw secretaris
Ton van Laarhoven penningmeester
Jan Koorenhof Canada Liaison